Munkahelyi konfliktuskezelés

Hétköznapjaink túlnyomó részét a munkahelyünkön töltjük. Sokkal több időt vagyunk együtt a munkatársainkkal, mint a családtagjainkkal, barátainkkal.

 Tudta-e, hogy egy átlagos munkavállaló hetente minimum 2 órát pazarol el a konfliktusainak a megoldására a munkaidejéből? Ez évi 104 óra/munkavállaló. Ez + félhavi munkabér évente!

Könnyű kiszámolni akkor, hogy ez milyen anyagi veszteséget jelent a vállalat számára. Csak példaként: egy 15 főt foglalkoztató kisvállalkozás esetén a konfliktusokra fordított idő évente 1560 órát jelent, ami egy dolgozó 9 havi munkaidejét  teszi ki. Tehát mondhatjuk, hogy a konfliktus a cégnél minimum félállásban van! Ez már bizony rendkívül jelentős tétel a cég költségvetésében!

A konfliktusok kialakulása ellen ugyan keveset tehetünk, azonban a kezelésük fontos feladat! A cégvezetésnek már gazdasági érdekeik miatt is célszerű gondot fordítani a konfliktusok, láthatatlan rabló kezelésére.

Minél nagyobb az összezártság egy munkahelyen, annál nagyobb az esély a konfliktusok kialakulására. Kialakulhatnak konfliktusok a kollégák között a státuszokért folyó harcban, vagy ha a problémákat nincs lehetőség őszintén megbeszélni. A konfliktusok természetes velejárója a félelem: félelem az állás elvesztésétől, félelem attól, hogy az előmenetel elmarad. Hosszan lehetne sorolni. A konfliktusok rontják  a munkahelyi morált, kevésbé lesznek képesek a sikeres és eredményes munkavégzésre, ami szintén anyagi veszteséget okozhat a vállalkozásnak.

Hogyan alakulnak ki a munkahelyi konfliktusok?

Az konfliktusok kialakulásának számtalan oka lehet. Alapvetően akkor, amikor az egyik fél úgy érzi, hogy a másik cselekedete negatív hatást gyakorol valakire vagy valamire. Ilyenkor a kommunikáció zavarttá és hibássá válik.

Konfliktusok keletkezhetnek a munkatársak között, mert pl. a céljaik eltérőek. Különösen a közös teamekben dolgozóknál tapasztalhatjuk , hogyha a az adott témával kapcsolatban a team-tagoknál eltérő véleményük van, a másik fél nem hajlandó azt figyelembe venni.

Jelentősek a viselkedésből, az egyéni neveltetésből, szocializációból eredő konfliktusok.

Amennyiben a munkahelyen a feladatokat, felelősségi köröket nem pontosan határozzák meg, és a munkatársak erről nincsenek pontosan informálva, ez melegágya a konfliktushelyzet kialakulásának.

A konfliktusok először csak az egyéneken belül jelentkeznek, belső elégedetlenség és döntésképtelenség formájában. Aztán kiterjed két vagy több emberre és a csoportokon belül lesznek érdekellentétek. A munkahelyi mediáció illetve konfliktuskezelési tréningek segítenek abban, hogy a munkatársak „meghallják „azt, amit a másik valóban mond, hogy megismerjék és felismerjék a valós igényeket és érdekeket., azokat egyeztetve kompromisszumos megoldásra jussanak.  Az adott szervezetben konfliktusok lehetnek a munkavállalók és a vezetés, a tulajdonosok és a vezetés között, ám szinte nem találunk olyan pontot, ahol ne jelentkezhetne ellentét és ne alakulhatna ki konfliktus.

Hogyan tud a közvetítő segíteni? Mire jó a vállalatnak a mediáció?

Mediátorként a következő módon tudunk segíteni:

  • feltárjuk a konfliktust kiváltó okokat,
  • kialakítunk egy szempont-váltást,
  • összegyűjtjük a megoldási lehetőségeket,
  • azokat mérlegeljük, és
  • szem előtt tartva az igényeket, érdekeket, lehetőségeket, kreatívan kiválasztjuk az optimális megoldást.

A konfliktusok kezelés a cégnek forintban is kifejezhető nyereséget jelent.

A mediálás nyeresége azonban ezen felül nemcsak az adott konfliktus megoldása lesz, hanem egy újfajta kommunikációs készség kialakítása is.