Mit csinál a mediátor ?

 

 

 

 

 

A mediátor az a közvetítő személy, aki a konfliktusban álló felek által elmondottakat segít értelmezni: mindenki ugyanazt értse az elhangzottakon. A jó mediátor olyan mint a tolmács: elmagyarázza, tisztázza mindkét fél számára világossá teszi: mik az igényeik, mik az érdekei a feleknek. A mediátor célja, hogy a résztvevők tudják közös  dolgaikat egy másik nézőpontból is szemlélni, és közös erőfeszítéssel, egymás igényeinek és érdekeinek figyelembevételével közösen konszenzusra jutni.

A mediátor tehát egy  problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő

A mediátor úgy  segít a NEM-ektől eljutni az IGEN-ekig, hogy mindenki azzal az érzéssel álljon fel az asztaltól: az én ügyemben fontos az én döntésem is, nem, ítélet, hanem megegyezés született, és mindketten nyertünk.

A szó – mediare – eredeti jelentése:

  • középen állni,
  • egyeztetni,
  • közbenjárni,
  • közvetíteni,
  • békéltetni.

 

A mediátor tehát középen áll, egyezteti az álláspontokat, és  mindkét fél érdekében közbenjár az ellenérdekű félnél. Közvetíti az igényeket , egyezteti az érdekeket. Mindeközben megmutatja a feleknek egy békés kommunikáció lehetőségét. Egyezkedést segítő technikák alkalmaz, megfogalmazza a problémákat, felfedi a valódi érdekeket és igényeket. Az egyezkedés folyamatát lépésekre bontja, így közelíti az álláspontokat egymáshoz. A felmerülő, látszólag megoldhatatlan kérdésekre közösen alternatív megoldásokat keresnek, miközben kialakítják  a közös célt. Profi kommunikációs technikákkal megakadályozza a beszűkülés, bizalmatlanság, merev attitűdök kialakulását.

A mediátorokra szigorú szakmai szabályok vonatkoznak: ahogy az ügyvédeket, a mediátorokat is  köti a titoktartás kötelezettsége.