Mediáció

Mi az a mediáció?

 

„Mediáció alatt azt az eljárást kell érteni, amelynek során egy semleges harmadik fél segítséget nyújt a feleknek vitájuk rendezésére, anélkül azonban, hogy maga döntené el a vitát. Ez az eljárás teljesen informális és békítő jellegű, célja, hogy segítse a feleket egy kölcsönösen elfogadható egyezség létrehozásában.” (Florida, Mediation in any civil actions § 44.301)

 

A mediáció az alternatív vitarendezés egy formája,amikor a  vitás  ügyeiket a konfliktusban álló felek nem bírósági eljárásban, hanem a mediácós folyamat  során rendezik egymással. Itt nincs bíró, nincs bíróság. Nem ítélet, hanem megállapodás születik.

A mediáció ( magyarul közvetítés) tehát egy speciális konfliktuskezelési  módszer, amelynek lényege, hogy a két fél vitájában mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor) jár közben.

A mediátor a problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, és segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő.

A mediáció szó jelentése:  középen állni, egyeztetni, közbenjárni, közvetíteni, békéltetni.

A mediátor „középen áll”: azaz mindkét felet képviseli.

Nem a bíró dönt a vitában álló felek feje fölött, hanem a felek maguk hozzák meg döntéseiket. A bíróságon ítélet születik, a mediációban egyezség.

A mediáció során elhangzó mindennemű információt a résztvevők bizalmasan kezelnek, azokat a mediátor harmadik félnek  kizárólag a felek felek felhatalmazására adja ki.